EU- Hanke saatiin valmiiksi lokakuussa 2023. Loppuraportti on nyt valmis ja kaikkien luettavissa. Tässäkin asiassa Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry oli uranuurtaja.
Ikäihmisen soveltuva asumisteknologia (2022-2023)
Hanke toteuttaa Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman POKAT 2025 -tavoitteita kehittämällä hyvinvointipalveluita huomioimaan entistä paremmin asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämisen ja tukemisen sekä osallisuuden.
Hanke liittyy Älykkään erikoistumisen Innovatiiviset ja kestävästi tuotetut palvelut -painopisteeseen parantamalla ikääntyneiden mahdollisuuksia käyttää yhdenvertaisesti digitaalisia palveluita sekä kehittää heille suunnattuja digitaalisia palveluita.
Hanke on Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahasto-ohjelman eritystavoitteen. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen mukainen, sillä se tuottaa hyödynnettävää tietoa teknologiaa kehittäville ja tuetun asumisen palveluita tarjoaville yrityksille.
Hankkeen tausta ja tavoitteet
Iäkkäiden (75+) määrä ja osuus kasvaa merkittävästi Pohjois-Karjalassa ja myös Joensuussa. Yli 75-vuotiaita on Joensuussa nyt noin 7800, vuodelle 2030 ennuste on 11300 ja vuonna 2040 heitä olisi jo 13200. Iäkkäiden asumisratkaisujen kehittäminen ja asumisen tukeminen ovat tärkeitä haasteita niin ikääntyvän väestön kuin yhteiskunnankin kannalta. Hoiva- ja palveluasumisyksiköistä raportoidaan enenevässä määrin henkilöstön kuormittuneisuudesta ja henkilöstön saatavuuden vaikeutumisesta.
Hankkeen tarve on syntynyt selkeästi näihin ongelmiin/haasteisiin liittyvästä kysymyksestä, voidaanko ja jos kyllä, niin miten ja minkälaisilla teknologisilla ratkaisuilla palveluasumisessa tukea asukkaiden pärjäämistä ja lisätä heidän turvallisuuttaan/turvallisuuden tunnettaan sekä samalla tukea hoivahenkilöstön työhyvinvointia ja jaksamista ja sitä kautta myös helpottaa henkilökunnan rekrytoimista.
Hankekumppaneina ovat Karelia amk, Siun sote ja Attendo Oy. Merkittäviä yhteistyötahoja ovat teknologisia ratkaisuja toteuttavat yritykset.
Toimintatavoissa halutaan tehdä selkeä teknologia-/digiloikka ikäihmisten palveluasumisessa, mutta käyttäen vain sellaisia teknologisia välineitä, jotka on pystytty varmentamaan kehittämishankkeissa toimiviksi ja käytettäviksi ja/tai arvioimaan sellaisiksi tässä hankkeessa.
Hankkeen tavoitteet liittyvät toisaalta teknologiaratkaisuja tarjoaviin yrityksiin ja toisaalta asumispalveluiden asukkaisiin ja henkilöstöön:
1. Parantunut kehittämis-/pilotointimahdollisuus niille yrityksille, joiden teknologiset apuvälineet/ratkaisut on hankkeen selvityksessä arvioitu vaikuttaviksi, soveltuviksi ja kustannuksiltaan mahdollisiksi (appropriate technology).
2. Asumispalveluissa asuvien ikäihmisten (heidän omaisensa ja läheisensä huomioiden) parantunut pärjääminen ja lisääntynyt turvallisuus/turvallisuuden tunne.
3. Hoivahenkilöstön parantunut työhyvinvointi ja jaksaminen sekä parantunut työntekijöiden saatavuus.
Hanketoteutus
Hanke kartoittaa ja arvioi palveluasumiseen soveltuvia teknologiaratkaisuja. Hankkeen ainutlaatuisuus on siinä, että asukkaita ja henkilöstöä tukevat uudet teknologiset ratkaisut arvioidaan osallistavasti ja kriittisesti sekä integroidaan palveluasumisyksikön rakentamisen suunnitteluun. Joensuun Rantakylään suunnitteilla oleva asumisyksikkö voi toimia ainutlaatuisena testausalustana, jonka tuloksia voidaan hyödyntää laajasti ikäihmisten palveluasumisessa. Rantakylän asumisyksikkö voi toimia myös opiskelijoiden koulutuspaikkana.
Hankkeen teknologiakartoitus ja arvioinnit raportoidaan kuin myös kokemukset asumisen teknologiaratkaisujen ja rakennussuunnittelun yhteensovittamisesta.